Schuldgevoel
- Ruzie op school
- Gezin en opvoeding
- Mijn toekomst
- Partner kiezen
- Vrienden maken
- Mijn uiterlijk
- Zelfvertrouwen
- Problemen
- Schuldgevoel
- Mijn persoonlijkheid
- Fit worden
- Verleidingen
- Rijk worden
- Populair zijn
- Succesvol zijn
- Uitdaging zoeken
- Pensioen en later
- Topsporter worden
- Levensdoelen
- Werk en carriere
Schuldgevoel hebben
Een schuldgevoel kan heel vervelend zijn en tot een ware last zijn voor iemand die er mee zit. schuldevoelens kunnen persoonlijke dilemma's zijn bij mensen zelf, maar ook een schuldgevoel naar anderen, een persoon, groep of de hele samenleving.
Schuldgevoel herkennen
Een onbehaagelijk gevoel geeft niet altijd direct duidelij kaan dat je een gevoel van schuld hebt en dat dat de kern is van het problemen waar je mee zit. Schukdgevoel kan uit meerdere oorzaken komen, hieronder een lijstje met oorzaken van schuldegevoelens:
- je kan je schuldig voelen als je gezondigd hebt, bijvoorbeeld veel te veel eten, maar dan tot een punt dat je verdrietig van schuld wordt naar jezelf.
- schuldgevoelens kunnen ontstaan doordat je spijt hebt wat je iemand anders hebt aangedaan.
- schuldgevoelens kunnen ook ontstaan dooradt je juist niets hebt gedaan aan een situatie bij anderen terwijl je de kans had.
- machteloosheid in een situatie kan ook voor schuldgevoelens zorgen.
- grootheidswaanzin kan voor schuldgevoelens zorgen omdat iemand denk overal van te zijn en overal verantwoordelijk voor te zijn.
- een groot verantwoordelijkheidsgevoel kan leiden tot persoonlijk schuldgevoel als er iets mis gaat waar misschien wel 100 andere mensen eerst iets aan hadden kunnen en moeten doen.
- schuldgevoel kan ook ontstaan uit emotionele onbalans, waardoor bijvoorbeeld pubers worstelen met wat goed en slecht is, de grenzen opzoeken, er overheen gaan en er persoonlijk onbehagen aan overhouden.
- en schuldgevoel kan ontstaan als een keuze die jij weloverwogen hebt gemaakt slecht valt bij een ander. het verdriet van iemand anders kan een schuldgevoel geven, ondanks je achter je beslissing blijft staan.
Hulp bij Schuldgevoelens
Is je schuldgevoel zo groot dat de boosheid of het verdriet echt ondraagelijk wordt, dan is het altijd aan te raden hier hulp bij te vragen. Misschien eerst bij iemand die je vertrouwd, of anders professionele hulp. Het wegnemen van schuldgevoelens kan soms vanzelf gaan als je de situatie goed overdenkt, maar soms is het een stuk complexer:
- denk erover na of jij wel echt degene bent die rechtstreeks schuldig is aan het probleem. in veel gevallen is een groot gevoel van verantwoordelijkheid of betrokkenheid de oorzaak van het schuldgevoel.
- schuldgevoelens over innerlijke keuzes en emoties zijn lastig en kunnen zwaar wegen. probeer over deze onderwerpen een duidelijke keuze te maken voor jezelf en daar voorlopig achter te staan. als de keuze alsnog niet juist lijkt kun je misschien de andere kant verkennen. als je ergens in blijft hangen en je continu deels schuldig voelt lost niets op.
- als je ergens spijt van hebt en je daarover schuldig voelt, ga dan spijt betuigen bij de persoon of groep waar je de schuldgevoelens over hebt. soms is het schuldgevoel groter dan het probleem wat je hebt veroorzaakt, maar soms is het probleem wel groot, maar helpt het zowel het 'slachtoffer' als jouw schuldgevoel als je hierover achteraf alsnog praat.
- machteloosheid zegt eigenlijk al dat jij er niets aan had kunnen doen. in deze gevallen hoef je alleen maar goed na te denken of het echt machteloosheid was. als dit zo is, dan moet je je niet schuldig voelen, want dit lost niet op en is niet terrecht.
- als er meerdere mensen betrokken zijn, praat schuldgevoelens dan uit. een gedeld schuldgevoel kan ook een makkelijker te verwerken schuldgevoel zijn.
- tijd heelt alle wonden zegt men weleens. schuldgevoelens zakken ook vast een heel stuk weg. stap 1 daarin is om er voorbij te kijken en niet in schuldegevoelens te blijven hangen.